GLAVA SECERA PRIPOVETKA PDF

Cela pripovetka jenešto uprošćena i svedena na malu umetniĉku Glišić je u pripoveci. Glava. šećera. izneo takav jedan vid bogaćenja, koji. Get this from a library! Pripovetke: Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera. [Milovan Glišić]. MILOVAN GLIŠIĆ – „GLAVA ŠEĆERA“”Glava šećera“ je pripovetka čija je ra!ja je !o”tav!a i teče pravoli!ij”ki# $retira r%štve!i.

Author: Moogura Gurg
Country: Lithuania
Language: English (Spanish)
Genre: Photos
Published (Last): 4 August 2015
Pages: 90
PDF File Size: 17.27 Mb
ePub File Size: 16.61 Mb
ISBN: 864-8-89433-304-3
Downloads: 58499
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mulabar

Pop Jerotije, “onaj vrljooki iz Miokusa, to re za enskinjem kad se malo devne i to peva zajedno s Ciganima nekakve skaredne pesme”.

Anime Fans Castle – Freakylinks

Na posredan nain, i injenice da ima lepo imanje koje je svojim radom stekao, da ima livadu kakve nema u kapetaniji i vinograd kakvog nema u tri kapetanije, zakljuuje se da je on uzoran domadin, vredan seljak, pa je utoliko traginija njegova sudbina i sudbina njegove porodice. Please enter recipient e-mail address es. Zbog toga se i linosti markiraju u ovlanim i brzo peipovetka crtama, zbog toga se u njegovim pripovetkama ne javljaju tipovi.

U Glavi eera humor je opor i zajedljiv, a satira otra i ljuta.

MILOVAN GLII

Your Web browser is not enabled for JavaScript. No i taj mali broj znaajan je kao prvi koji prikazuje srbijanskog seljaka u kandama zelenaa, grabljivih i beskrupuloziih pljakaa u doba prvobitne akumulacije kapitala, koju su pratili i razbojnitvo i bezduna otimaina.

  IWANIEC KOWALSKI ANALYTIC NUMBER THEORY PDF

The village is plagued by a vampire attacking millers in an old mill: Druga epizoda Glave edera posvedena je kapetanu Maksimu Sarmaevidu. Glii je sav u borbi.

Kapital komada seoska imanja, a sud sa advokatima gramzivo prati taj proces razgraniavanja mea, iz koga se raaju sukobi meu seljacima domainima.

Kapetan Maksim Sarmaevi je prilino detaljno opisan: Pod uticajem opsega kulta narodne poezije, i on je skupljao narodne pesme, iu Novom Sadu, dao jednu malu zbirku Srpskih narodnih pesama.

Od manjih ruskih stvari preveo je jo i Narodnoga borca u tri maha Anatomy of a Moral: Ostali likovi su epizodni: Tu, ba tu istu glavu poznajem je dobro! Zajednika osobina svih Gliievih zelenaa je da na razliite naine varaju i iskoriavaju prostodune seljake.

Taj lik se javlja u vie njegovih dela. On je jednu upravo bio kupio za sebe, ali, eto, moe im je prodati, pa de on drugu kupiti.

Veran svom realietihom postupku, Glii se i u njima koristio tanim ivotnim podacima. Dobro je poznavao jezik i to onaj izvorni, narodni. Iz Gogolja mu je ostala sklonost za fantastine prie, i on je dao nekoliko pripovedaka vampirskih i vukodlakih.

Seljaci se poduhvataju da ga javno kompromituju, hvataju ga u klopku i natiu mu rogu na glavu. Gliida su blage i tihe.

Gliieve humoristike i satirine pripovetke, kojih je najvie i najznaajnije su u njegovom delu, stvarane su na temelju usmenih narodnih pria i anegdota, kao i obe njegove komedije. Prianje Gliidevo tee mirno, tiho, nezadihano, mahom proeto alom i vedrim humorom, koji se, kad je rije o okorjeloj birokratiji i narodnim pijavicama, pretvara u jetku i bodljivu satiru.

  HFA15PB60 DATASHEET PDF

Morgana Kisha rated it it was amazing Nov 05, Pop Pera “u najvedem trku na konju moe da pripovetoa punu okanicu vina na glavi, a da ne upusti”, on se hvata za bradu i mekede kao jarac da bi veselio svoje drutvo. Linked Data More info about Linked Data. Njegovo delo nije obimom veliko. Radnju, meutim, nije umeo dramski da uoblii, pa se u dramama osea nedostatak zbivanja na pozornici, iako su dijalozi raeni sa izuzetnom sveinom i jasnoom.

Boris Je – Milovan Djilas Documents. Jer seljak nije samo siromaan i naivan, on je i nezatien. Zato samo parcijalno zahvata pojedine linosti i pojedine situacije, a epilog mu je posluio da secer razrei i dovede do kraja. Seljaci, rtve zelenaa i vlasti, ne mire se sa nesreama koje nisu skrivili, s nepravdama i prevarama. Gliid rodio se u selu Gracu, po sata hoda od Valjeva, 6.

Glava šećera by Milovan Glišić

Oboleo je od tuberkulrze i umro glsva leenju u Dubrovniku, Open Preview See a Problem? Samo ako gde zapne meni ti njih, pa demo mi njima dobo pred kudu! Radan i kum Mato.